Mały bohater Dawid! Efekt akcji „Ratujemy misia”

fot. Urząd Miasta Olsztyna
6-letni Dawid to bohater! Kilka tygodni temu, gdy zachorowała jego mama, chłopiec wezwał pomoc i zaopiekował się swoim młodszym bratem. Teraz czekała na niego niespodzianka.

Na spotkaniu pojawił się zastępca prezydenta miasta Roman Siemiątkowski, Iwona Szczęsna z Fundacji „Feniks” oraz przedstawiciele Straży Miejskiej – Lew Honorek i ciocia Agnieszka.

Dawid działania w sytuacji zagrożenia nauczył się dzięki Fundacji „Feniks”, która do jego przedszkola przyszła z programem „Ratujemy Misia”. Podczas zajęć dzieci w wieku 5-6 lat uczą się udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej oraz korzystania z numerów ratunkowych. Ratownik oraz animator na pluszowym misiu prezentują czynności wykonywane w czasie resuscytacji krążeniowo- oddechowej, a później wszystkie dzieci same próbują swoich sił.

Kampania „Ratujemy Misia” jest współfinansowana ze środków Miasta. W 2015 r. dotarła do 600 dzieci z 18 miejskich przedszkoli, w 2016 r. – 270 przedszkolaków z 8 placówek.